maanantai 8. heinäkuuta 2013

aloittamisen vaikeus

Jotenkin on nyt tullu sellainen aloittamisen vaikeus. On jotenkin vaikeaa kuvitella pääsykoetta joka on yli 10 kk päässä. Miten voisin muistaa nämä asiat mitä luen nyt? Mistä alotan? Tää on ensimmäinen kunnollinen luku-urakka mulla ikinä. Olen aina päässyt "helpolla", ja ylioppilaskirjoituksetkin menivät koht hyvin ilman lukuja, mutta nyt TIEDÄN että minun pitää lukea. Mutta miten? En osaa.

Ehkäpä menen kirjastoon kaivelemaan jotain "opettele opiskelemaan" kirjoja, ennen kuin pääsen varsinaiseen  pääsykoeurakkaan, koska suorana sanottuna en oikein tiedä miten pitäisi lähteä opiskelemaan näin pitkällä aika välillä sillä en ole ikinä sitä tehnyt... ?

8 kommenttia:

  1. Mua pelottaa se, että mulle on aina riittäny kirjojen lukeminen kerran ja sitten kertaus. Nyt se ei varmasti riitä:D Kai mun pitää lukea kerran kaikki kirjat syksyllä ja toisen kerran keväällä. En tykkää yhtään alottaa ns. alusta hommia:/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo niinpä.. No mutta palkinto on mitä mahtavin :)

      Poista
  2. Hih, sama mulla, helpolla olen aina päässyt... Opin opiskelemaan vasta yliopistolla.

    Jokaisella on omat toimivat tapansa, eikä siksi kannata sokeasti luottaa muiden mielipiteisiin tai toimiviin nikseihin. Varmaan joku opas on jees, sieltä saa hyviä vinkkejä ja jonkunlaista teoriapohjaa, josta voi soveltaa itselleen toimivat tavat. Kunhan ensin tietää minkälainen oppija on. Netistä löytyy paljon apua, google on hyvä kaveri tässäkin. Myös esim yliopistojen sivuilla on monta kertaa jos jonkinlaista opiskelutekniikkaa tarjolla, jos vähän jaksaa kaivaa... Oleellisinta on löytää omat tapansa ja muistaa pintaoppimisen ja syväoppimisen ero! Tässä joitain juttuja mitkä tulivat mieleeni:

    -muistiinpanojen ja "tiivistelmien" tekeminen toimii mulla älyttömän hyvin. Kuunteleminen on myös itselle hyvä tapa, mutta luennot haastavia, koska aamut... Koeta löytää ne sopivat aistit, mitä kautta tarttuu parhaiten. Ootkin varmaan kuullu visuaalisista (näkeminen auttaa), kineettisistä (tekemisen kautta) ja auditiivisista (kuuleminen uppoaa) oppijoista. Mieti mitä kautta helpoiten opit itse. Tarttuuko luennoilta/oppitunneilta helpoiten päähän vai onko itsenäinen kirjasta luku sun juttus? Ehkä videot tai muut tavat?

    -Itse toimin parhaiten vasta 10 jälkeen aamulla, niin en turhaan yritä opiskella 8-16, vaan enemmän 10-02 välillä... Useimmiten paras veto on vasta kl 18 jälkeen.. Milloin itse olet virkeimmilläsi? Ootko aamuisin vedossa vai tuotatko vasta illalla parasta tekstiä?

    -Se ei välttämättä riitä, että lukee jonkun kirjan 6 kertaa läpi, jos siitä ei itse asiassa ymmärrä hölkäsen pöläystä. Monesta eri lähteesta ja montaa eri ainetta kannattaa yrittää yhdistellä. Koeta löytää niitä laajoja kokonaisuuksia ja yhteyksiä, joita syvennät detaljeilla. Bilsaa lukiessa mieti mitä kemian ja fysiikan kannalta tapahtuu ja toisin päin. Koeta aina yhdistellä noita kolmea.. Ulkoaluku EI riitä. Nippelitietoa voi opetella ulkoa pari päivää ennen tenttiä, ja sitten löytyy tenttiin jokunen sopiva termi jolla briljeerata, mutta se ei välttämättä ole aidosti ymmärrettyä (syväoppiminen). heh.

    -muista levätä! Aivot tarvitsevat myös unta... Monta kertaa keväällä mietin pääni puhki jotain kemian juttua, tajuamatta sitä, ja aamulla heräsin sitten ahaa-elämykseen. Joskus näin myös selkeyttäviä unia... öh. :D

    T. wannabe-opo-täti. :D

    VastaaPoista
  3. Jee, mahtava löytää kanssahakijoita! Olen itseki valmistunut vuonna 2012, mutta IB-linjalta, ja tänä vuonna kun tuli hylätty merkintä kauppis-hausta, tajusin ja myönsin itsekin vihdoin itselleni että ei, tämä ei ole mun juttu, kyllä se on se lääkis. Aion aloittaa varmaan kanssa lukemaan nyt heti elokuusta, koska en ole lukenut kuin ib-biologian, joten fysiikassa ja kemiassa on todellakin opiskeltavaa! Tulen varmaan jatkossakin tänne kommentoimaan, voidaan sitten toisiamme toivottavasti tsempata! Kyllä tässä kesällä on tajunnut että ei hitto pakko tavoitella unelmia vaikka kuinka ison työn ja kyynelten ja hien ja vaikka minkä muun takana se olisikin.

    Ainiin, ja tähän postaukseen "vastatakseni", itse lähetin jo treen kandiseuralle kyselyä valmennuskurssista, ja seuraavaksi alan haalia kirjasarjoja itselleni. Sitten ei muuta kuin suunnittelemaan, kirjoittelemaan motivaatiolappusia joka seinälle, hankkimaan kunnon muistiinpanovälineet, ja sitten vain kasojen kimppuun! Menen myös varmaan aikuislukioon lukemaan fy ja ke kursseja, sinullahan oli se yliopisto missä voit niitä opiskella!:)

    p.s Mitä mieltä olit tämän vuoden kokeesta, hirvittääkö että mikä ensi vuonna jo odottaa??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi!! Ihanaa että löytyi yksi kanssa hakija lisää, ja vielä kovin samanlaiselta stoorilta kuulosti kuin omanikin =) Tsempataan toisiamme ja ollaan matkassa mukana niin yksin tätä unelmaa ei tartte koettaa saavuttaa!!

      Hirvittää. Koe näytti kamalalta. Näin lyhyesti ja ytimekkäästi sanottuna. En oikeastaan edes sitä tarkemmin lähteny katsomaan. Ajattelin vain, että "APUA! No jos katson sitten puolen vuoden päästä uudelleen kun oon jotain lukenutkin... Ehkä se ei sitten ole enää niin kamala". :D

      Mutta tsemppiä kovasti sulle, ja kirjoitellaan!

      Poista
    2. Heippa!

      Kyllä se koe oli kamala vaikka oli siihen lukenut vuoden. Voipi puolen vuoden kohdalla näyttää aika tuskaiselta pääsykokeelta ja sitähän se oli. Kannattaa muistaa siellä kokeessa, että jos se tuntuu vaikealta, kun on oikeasti lukenut vuoden ja osaa asiat, niin se koe on vaikea. Kaikille. Eli jäitä hattuun silloin vaan. Itse tässä mietin, että ensi vuonna kokeessa istuessani mietin seuraavaa: Mitään en menetä, jos teen kokeen rauhassa, mutta paljon voin menettää jos panikoidun kuten tänä vuonna.

      Lykkyä lukemisiin!

      Poista
  4. Täällä kanssa yksi hakija! Vuoden luin lääkikseen suuntautuvassa koulussa tämän vuoden pääsykoetta varten mutta korkealta tiputtiin kun tuli hirmu huonot pisteet kokeesta!! Nyt etsiskelen taas motivaatiooni kaikkialta ja ajatuksena olisi alkaa lukea elokuussa :)

    VastaaPoista