tiistai 25. kesäkuuta 2013

Korkeakoulujen opiskelijavalintojen uudistaminen

Jännää on nyt tämä aika kun Opetushallitus haluaa uudistaa noita korkeakoulujen opiskelijavalintoja. Lisää jännitystä tuo se, että jokaikisessä netin syöverissä liikkuu täysin erilaista tietoa siitä, onko tuota uudistusta tulossa ja milloin se on tulossa. Opetushallitusten sivuilta kuitenkin bongasin tällaista tietoa:


"Uudistukset toteutetaan vaiheittain. Ensimmäisessä vaiheessa otetaan käyttöön korkeakoulujen yhteinen valtakunnallinen yhteishaku sekä mahdollistetaan ensimmäistä korkeakoulupaikkaansa hakevien valinta omassa kiintiössään. Nämä uudistukset on tarkoitus toteuttaa syksyn 2014 opiskelijavalinnoissa valittaessa opiskelijoita keväällä 2015 alkavaan koulutukseen." (lähde: http://www.minedu.fi/OPM/Koulutus/koulutuspolitiikka/vireilla_koulutus/opiskelijavalinnat/)
Toisaalta samaisen sivun linkistä löytyi sitten tällaista tietoa:

"Hallitus esittää, että yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen haku- ja valintajärjestelmää uudistetaan vuoden 2014 alusta lähtien." (lähde: http://www.minedu.fi/OPM/Tiedotteet/2012/05/korkeakoulujen_opiskelijavalinnat.html)
Liekö sitten toi ensimmäinen todenmukaisempi juttu?

Itsekin juuri arvon sitä, että kun opiskelupaikka olisi tiedossa, että otanko se vastaan vai en. Ompas sitten tyhmää jos otan sen vastaan ja sen takia joudun huonompaan paikkaan muihin nähden hakuvaiheessa (ja voi olla että olisin poissaolevana koko ensivuoden sitäpaitsi siitä koulutuksesta).
Toisaalta taas sitten jos en pääse lääkikseen, niin sitten taas olen puilla paljailla.

Olisi hyvä jos tuo tulisi vasta 2014 syksyn hakuun. Sitten ois pakko päästä ens keväänä sinne lääkikseen sisälle, ennen kuin on liian hankalaa...

Voi miksi ei voi tulla vaan nyt tarkkaa tietoa koko jutusta niin ei tartte arpoa tätä?

6 kommenttia:

  1. Hmm, olen itse myös arponut noita opiskelijavalintojen sun muun muutoksia. Selvitin asiaa Helsingin Yliopistolla jo keväällä, jossa siis opiskelen 7. vuotta. Tosin ihan toista alaa... Missään nimessä HY ei halua uusien abien/ei opiskelu-oikeutta korkeakoulussa omaavien kiintiöitä käyttöön. Hallitus näin haluaa, ei yliopisto. Kiintiöt eivät keväällä 2014 ole tulossa käyttöön ainakaan Helsingissä. Näin kertoo hakijapalvelut. HY tavoittelee myös tutkijoita, ja "parhailla tutkijoilla on laaja-alainen osaaminen taustalla".. Että jäitä hattuun, ja seurataan tilannetta. Ilmeisesti kiintiöt/rajoitukset eivät koskettaisi niitä, jotka ovat ennen lain voimaanastumista ottaneet vastaan opiskelupaikan, mutta kylläkin niitä, jotka ovat tutkinnon jo suorittaneet.. En itse ota papereita ulos yliopistolta tästä syystä. Eikä se olisi reilua niitä kohtaan, jotka eivät tästä muutoksesta mitään ole tienneet opiskelupaikkaa vastaanottaessa... Alanvaihdon mahdollisuus tulee tulevasuudessakin turvata, lukee lakiehdotuksessa.. mutta miten, sitä siinä ei sitten lue. :/

    Luin jo aikaisemmin blogiasi, mutten osannut/saanut (?) kommentoida.. :D

    Vähän taustaa, ehkä.. Olen 25 ja tänä keväänä hain ensimmäistä kertaa Helsingin lääkikseen. Opo kehotti hakemaan jo lukiossa, mutta minä teinikapinoissa kieltäydyin. En lukenut fysiikkaa, kemiaa enkä biologiaa lukiossa. Solut olivat mielestäni limaisia ja inhottavia. Kemia oli mielenkiintoista, mutta opettaja huono. Fysiikkaa olisin todella halunnut lukea, mutta 15 kurssia historiaa ei jättänyt sille tilaa... :/ Tää on tällainen klassikkotarina: suvussa paljon lääkäreitä, no neidistähän ei sitten AINAKAAN lääkäriä tule. Kunnes... Hieman noloa oli huomata helmikuussa, että oho, lääkärikshän minä haluan. :D Myöhäisheränneenä tavoitteena on siis päästä 2014 sisään.

    Kova luku-urakka edessä, hyvin se menee! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi!

      Kiitos ihan mahtavasta kommentista. Mulla taas just sellanen tausta, että suvussa ei ole mitään lääkäreitä, joten ihan "eka" ollaan. :)

      Eli siis voin ottaa ihan turvallisin mielin ton HY:n matikan vastaan ja ilmoittautua poissaolevaksi sinne... Kiitos tästä!

      Kova luku-urakka on meillä, mutta eiköhän me se selätetä. Nyt on kyllä semmonen fiilis päällä, että tuntuu siltä että ens keväänä on päästävä sisään jos meinaa!

      Poista
  2. Eduskunta on siis jo hyväksynyt lakiuudistuksen. En tiedä, ihan rehellisesti, kannattaako paikkaa ottaa vastaan, jos et kuitenkaan sitä halua ns oikeasti.. Kyllä siinä laissa lukee, että ennen 2014 vastaanotettu paikka ei vaikuta... Mut en tiedä.

    :(

    Luen varmasti jatkossakin!! Puhelimesta kommentointi vain on harvinaisen veemäistä! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo niin juuri luinkin, että Eduskunta on hyväksynyt...

      Jaah, mitähän tässä nyt tekis. Toisaalta kun taas haluisi että ois joku "varareitti" jos ei sitten lääkikseen onnistakaan.

      Muuten on taas ihan tyhjän päällä.

      Poista
    2. Äh, tää on niin tyhmää... Ymmärrän koulutuspoliittiset ja yhteiskunnaliset tavoitteet. Ja 20 vuoden päästä, kun joka iikka jo alakoulussa tietää, että näin valitaan opiskelupaikka, se varmaan toimii. Mutta nyt. Me kaikki väliinputoajat! Ja ymmärrän myös sen, että yliopiston kannalta on todella ärsyttäviiä ja haaskausta nää "hengailijat", mutta kyllä ainakin mun ikäluokkaa kovasti lukiossa kannustettiin ottamaan vastaan ihan mikä tahansa opiskelupaikka, vaikkei se toiveala ollutkaan... Ja pahaa pelkään, että yksilön toiveiden toteuttamiselle ei tässä lakiuudistuksessa ole sijaa, koska yhteiskunnan kannalta jokunen "casualty" on samantekevä.....

      Ja ymmärrän ton, ettei halua tippua kokonaan ulkopuolelle.. :/ Vaikeaa. Milloin sun pitää otta vastaan tai olla ottamatta vastaan paikka? Koska:

      "Lain 36 §:n 4 momentissa tarkoitettua mahdollisuutta varata osa aloituspaikoista hakijoille, jotka eivät ole aikaisemmin suorittaneet Suomen koulutusjärjestelmän mukaista korkeakoulututkintoa eivätkä vastaanottaneet korkeakoulututkintoon johtavaa opiskelupaikkaa, sovelletaan kuitenkin myös hakijaan, joka on ottanut opiskelupaikan vastaan keväällä 2014 tai sitä ennen alkaneesta koulutuksesta, mutta ei ole suorittanut korkeakoulututkintoa."

      tämähän tarkoittaa, että voit ottaa vastaan opiskelupaikan, menettämättä mahdollisuutta hakea ensikertalaisten MAHDOLLISESSA kiintiössä keväällä 2014. Mutta sitä seuraavina vuosina? Ken tietää? Ja tosiaan, varmaan tänä syksynä tai ainakin ennen kevään 2014 hakuja yliopistot ilmoittavat mahdollisista kiintiöiden käyttöönotosta. Mutta ihan kamalalta toi lakiuudistus mun korviin kuulostaa. Koulutuksen laatu heikkenee..

      Vaikka kuinka yritän, en oikein löydä hyväksyttäviä perusteluja sille, että uudet ylioppilaat asetettaisiin etusijalle "vanhoihin hakijoihin" nähden. Parhaat sisään, riippumatta taustasta! Tottakai pitää kaikkien olla samalla viivalla hakiessa, eikä sekään oo reilua, että uusilla ylioppilailla olisi muita vaikeampaa päästä sisään.. Mutta ihmiset eivät ole samanlaisia... Mielestäni tavoitteena tulisi olla mahdollisimman osaavia tutkinnonsuorittajia, ei mahdollisimman nuoria/tietynkielisiä/mitälie.. :(((((

      Ehkäpä mua vain harmittaa, että oon jo näin vanha ja haluan päästä sisään lääkikseen yhtä "helpolla" kuin joku abi, enkä hakea jossain random ulkopuolisten kiintiössä hihi ;)

      oho, mikä romaani! :D

      Poista
    3. Joo, kyllä munkin mielestäni kaikkein parasta olisi, että "parhaat" pääsisi sisään.

      Opiskelupaikka pitäisi otta vastaan 30.7. mennessä. En ollenkaan tiedä mitä teen... :( Ala ei kuitenkaan ehkä ole sellainen mitä haluaisin tehdä, mutta... Toisaalta taas. Jos ei oo mitään muutakaan.

      Voi hitsin Opetushallitus minkä lykkäs!

      Poista